neděle 19. července 2020

Trochu o Geocachingu

Nedávno jsem se bavil na tohle téma s několika lidma a vyslechl si názory typu: "vím o tom, ale nikdy jsem to nezkošel",nebo: "hledání krabek je nuda, proč?", "to je tak zábava pro děcka". Tak jsem se rozhodl, udělat trochu propagace pro tuto aktivitu, protože si myslím, že za to stojí a každý si může najít tu svoji zábavnou část.

Ale od začátku.
O co jde? :
Po registraci na této stránce: https://www.geocaching.com/play/search  se vám zpřístupní aktivní mapa a Vy uvidíte kešky ve vašem okolí. 
Hraní je jednoduché. Rozkliknete si keš, která vás zajímá. Zjistíte její polohu a nápovědu k nalezení. Přijdete na dané místo a po "chvíli" hledání najdete označenou krabku, kam se zapíšete. Prosté.
V případě mystery/multi keše musíte buď vyřešit nějakou hádanku/ navštívit více keší.

Pravidla jsou taky jednoduchá:
Pro zalogání keše musíte být fyzicky zapsaní v logbooku.
Nic přitom nepoškodit a neměl by vás přitom nikdo vidět.

Pojmy a ostatní typy keší si brzy osvojíte při hraní.



A teď to důležité... Proč to hrát? Proč jet někam jen kvůli nějaké krabce?:
Důvod vzniku Geocachingu bylo ukázat lidem zajímavá místa a něco se o nich dozvědět (zápis v listingu kešky).
Takže keše zpravidla bývají na pěkných místech jak přírodních, tak památkových.
I Já jsem se mnohokrát dostal třeba na pěkné skály, o kterých jsme ani nevěděl, že tam jsou.
Dále, v listingu bývají věci snad ze všech oblastí lidského zájmu. Takže se při čtení můžete dozvědět třeba  o historii cukrovaru, o prvočíslech, dravcích, bylinách, lesích, souhvězdích,...

Jak to jde hrát?:
-Baví vás luštit šifry, hádanky, křížovky, rébusy a jiné podobné věci?  Mysterek jsou desetitisíce a některé způsoby, jak jdou zašifrovat souřadnice by překvapily i zkušené kryptology.

-Jste soutěživý typ? Je to přece pořád hra. Stránky zaznamenávají vaše statistky a vždy se najdou lidi, kteří se snaží překonat ostatní v maximálním počtu keší za den/ měsíc/ rok. Nejvíc horolezeckých keší, nejtěžších.. Obor si můžete vymyslet sami.

-Jste dobrodruzi? Pak budetete asi chtít lovit noční keše. Keše na vrcholcích hor, v jeskyních, na dně jezer, v mostech nebo uprostřed Chernobyslé elektrárny. Ano i tady všuse jsou kešky.

-Jste výletníci? Najděte si zajímavou oblast a hurá po místních krabkách. Například nejdelší česká multikeš vás provede nádhernou Beskydskou hřebenovkou a její odlov je na 4-5 dní.

Příklad: Třeba nikdy neřekl, že může být něco zajímavého v okolí Topolné. A po vyluštění série mysterek, jsme při výletě tam objevili nádherný les v okolí mrtvých ramen Moravy a ještě se dozvěděli něco o místním ptactvu. Parádně strávené odpoledne.
Taky jsme prolézali jeskyně, kanály, mosty. Potápěli se do jezer. Slézali skály i kopce. Nebo jsme si prošli hřebeny hor.

Takže jestli jste o Geocaching zavadili a zůstalo to v kolonce "věc o které vím, ale nevidím důvod ji zkoušet", tak říkám:" Dejte tomu šanci. Stojí to za to."

Některé budoucí posty budou určitě o zajímavých keškách.

Žádné komentáře:

Okomentovat