Recept:
- višně
- cukr; <0,5 kg/ 5l zavařovačka
- kalvádos 60%, asi 1,5 l/ 5l zavařovačka
Umyté zavařovačky položíme na plech ve kterém je asi 1-2 cm vody, vložíme do trouby předehřáté na 110° a necháme je tam 11-15 minut.
Samotná griotka:
Višně odstopkujeme, vybereme hnilé a červivé a důkladně omyjeme vodou. Pak do sterilizovaných zavařovaček sypeme po vrstvách višně a cukr. Vždy vrstvu asi 3 višní zasypeme tak 4 lžičkami cukru.
Takto zaplníme 5l zavařovačku do 4/5 objemu, zasypeme zbytkem cukru a zalijeme kalvádosem až po vrch aby byly višně utopené.
Místo víček jde použít sáčky stáhnuté gumičkou.
Necháme půl roku ležet ve stínu. Občas promícháme.
Kromě griotky vzniknou ještě výborné višně s volume blížící se kalvádosu.
Žádné komentáře:
Okomentovat