neděle 5. července 2020

Griotka

Letos byl úrodný rok pro višně a je jich víc než dost, tak přišel čas na již ověřenou griotku podle Arona, lehce upraveno.



Recept:


  • višně
  • cukr; <0,5 kg/ 5l zavařovačka
  • kalvádos 60%, asi 1,5 l/  5l zavařovačka
Sterilizace zavařovaček:
Umyté zavařovačky položíme na plech ve kterém je asi 1-2 cm vody, vložíme do trouby předehřáté na 110° a necháme je tam 11-15 minut.

Samotná griotka:
Višně odstopkujeme, vybereme hnilé a červivé a důkladně omyjeme vodou. Pak do sterilizovaných zavařovaček sypeme po vrstvách višně a cukr. Vždy vrstvu asi 3 višní zasypeme tak 4 lžičkami cukru.
Takto zaplníme 5l zavařovačku do 4/5 objemu, zasypeme zbytkem cukru a zalijeme kalvádosem až po vrch aby byly višně utopené.
Místo víček jde použít sáčky stáhnuté gumičkou.
Necháme půl roku ležet ve stínu. Občas promícháme.

Kromě griotky vzniknou ještě výborné višně s volume blížící se kalvádosu.

Žádné komentáře:

Okomentovat