středa 2. září 2020

Chorvatsko 2020

 Docela nedávno padl nápad, že bychom spojili lezení a dovolenou. Když navíc Adam prohlásil, že se po zkušenostech z Ukrajiny, se on autem nikam j*bat nebude, tak bylo jasno. Bude to vlakem tam, kde mají skály a moře... Chorvatsko. Ještě najít čtvrtého kvůli rezervaci a kartám a mohlo se jet.

Dál se nebudu rozepisovat, tož jen tak krátce pár zápichů, pro představu, jak to probíhalo.

 Při druhém přestupu jsme drželi minutu sakrování za rozbitý rum uprostřed nádražní haly. Cestování vlakem do Rijeky je už dnes mnohem pohodlnější, než autem. Navíc trvá jen 12 hodin místo celého dne. Kotviště pro 200m kontejnerové lodě není nejvhodnější místo na koupání, ale dá se. Spálit se hned první den dovolené je tak blbé, jak proležet další čtyři dny s popáleninami. První den taky proběhlo přejmenování výletní skupiny na "Humíry", humří upíři. Když nemůžete na slunce, stačí vyměnit den za noc a můžete fungovat dál. Noční moře je pěkně ledové, zvlášť když má vaše kůže víc než 40°C. Na ta nejpěknější místa vás zavede hledání kešek. Hledání kešek vás může přivést i k novému sportu jako: coastal-speleology bouldering (lození v pobřežních jeskyních). Bouldering (lezení bez jištění v malých výškách) je nejlepší na pobřežním útesu, kde si můžete spadnout/skočit do vody. Chorvatské vápence jsou mnohem ostřejší než české pískovce. Pořezaná spálená kůže vážně bolí, stejně jako jakýkoliv dotyk břicha na skále, ale za lození na útesu to stojí.  Chorvatská letoviska mají velmi malé zásoby ginu, které dokáže vykoupit a vypít čtyřčlenná skupinka moravských turistů asi za 3 dny. Dobrá cola nedokáže vylepšit fakt hnusné víno. Karetní hry jako Formule se dájí hrát opravdu všude. Paštika ujde, ale ládovat se jí 4 dny je už moc. 

Zážitků a zkušeností z jedné dovolené bylo víc než dost. Následná regenerace "skalních vyrážek", spálenin a jiných věcí asi 10 dní.


Foto výběr

Žádné komentáře:

Okomentovat