pátek 11. září 2020

Piráti na Moravě

 Nedávno jsme odlovili jednu ze dvou legendárních T5 keší na řece Moravě  viz. starší příspěvek, tak jsme hned začali se Čmoudem špekulovat, jak na tu druhou. Je to krabka zavěšená na roxoru nad vodou tak v půlce řeky. 

Nápady, jak se tam dostat, přicházely a padaly jeden za druhým. Odlov pomocí pronajmutého houseboatu má kde kdo. Do zimy, až řeka zamrzne, se nám taky nechtělo čekat. Jako jeden z reálnějších plánů se jevilo tam prostě slézt po pilíři z mostu. Bohužel zrovna nad pilířem jsou kamery a odlov s dopomocí policie není to pravé. Spásný nápad přišel, když jsme tak dumali při obhlídce terénu pod mostem a kolem proplul chlapík na paddlebordu. 

Plán: Půjčíme si paddlebord. Doplujeme pod keš a zahákujeme roxor "hákem" vyrobeným z bambusových tyček a lana zavěšeného na karabině. Jeden z nás (se sedákem) vyleze nahoru, kde se zajistí na ocetku a zaloguje nás. Paddlebort bude mezitím uvázaný ke spodímu konci lana, aby nikam neodplaval a pro lepší lezení. Po odlovu připádluje kormidelník pod lezce, který nastoupí zpátky na "loď" a odhákne karabinu pomocí tyčky. Pak už jen dopádlovat ke břehu. Prosté. Nápad se to zdál dokonalý. 

Obtížné části: Prakticky celá akce. Třeba jsem nikdy nestál na paddlebordu a to jsem měl být kormidelník. Nemluvě o tom, jak těžké bude hákovat malý roxor asi 4 metry nad hlavou a přitom držet balanc. A hlavně manévr, kdy budu muset připádlovat zpět, aby mohl slézt a nastoupit. No srandy kopec. Všechny poznámky byly smeteny ze stolu s tím že: "No a co. Tak se trochu vykúpeme a dáme to na další pokus."

Den předem jsme si odměřili výšku mostu, vyzkoušeli paddlebort a nachystali vše potřebné. Ještě jsem ho přemluvil, že když děláme takový pirátský odlov, tak se vším všudy- tím byly myšleny kostýmy.

Takže dnes brzo ráno vysedali v Hradišti dva piráti s lodí na zádech s šlo se na věc.



montáž háku

stavba poslední pirátské lodi

piráti na Moravě


po zahákování



Nebudu napínat. Nedopadlo to fiaskem, jak jsme čekali. Celou akci jsme zvládli, že by byl na nás pyšný i starý pirátský artista (hodiny na balancovníku se konečně vyplatily). Takže další keš je naše. Časem bude i video.
Taky díky moc naší fotografce, která tam jela s náma takto brzo ráno šaškovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat