neděle 25. října 2020

Podzimní (pyro)lom 2020

Již tradiční (druhý) pyrolom byl kvůli koroně trochu komornější ale pořád kvalitní.  Lomových pasivit bylo víc než dost.  Šlo o pomoc Jelenovi s dopíjením jeho  bečky, předčítání z knihy mouder a přísloví a hlavně ohňové aktivity všeho druhu. Tentokrát jsme jen střelný prach a kyselinu s alobalem vyměnili za termit a napalm.

Nic z níže uvedených věcí doma nezkoušejte!!! Termit i napalm jsou vysoce nebezpečné hořlaviny.  Oboje směsi vyráběli profesionálové na místě tomu určeném.


Výroba napalmu ve vodní lázni


Vodní lázeň dokázala plně nahradit indukční vařič. Z hlediska bezpečnosti velký pokrok. Ještě by u toho nemusel Jelen kouřit a bude to ještě větší pokrok.

S termitem byl trochu boj ho zapálit. Zápalná teplota je kolem 1273 K na což běžné sirky nestačí. Nakonec se to povedlo až na třetí pokus, kdy jsme si pomohli jak prskavkami, tak kýblem termitového napalmu.


Směs termitu v plechovce od fazolí v kýblu napalmu a prskavkami pro zapálení


Něco z akce:

Pálení totemu (strážce lomu)




 Lomový večer jako jakýkoliv jiný. Heroes III, formule a párty žárovka


Co je to napalm snad psát ani nemusím, takže jen krátce o termitu:

Termit:

Je to směs např. oxidu železa a hliníku, která po zapálení (dosažení dostatečné teploty pro start reakce) začne hořet (pobíhat oxidačně-redukční reakce) teplotou až 3000°C.. Dále, jak si jde např. všimnout i z rovnice, že hoří bez potřeby kyslíku. Třeba pod vodou. A další fun fact je, že voda se začíná zhruba mezi 2000-3000°C stupni rozkládat na vodík a kyslík a vytváří tím výbušnou směs.

Tato směs se používá např. na svařování kolejnic nebo se dříve používala na propalování bunkrů a pevnostních dveří.


Výpočet hmotnostního poměru reaktantů (chemie 7. třídy)



Žádné komentáře:

Okomentovat